Hírek - Dankó Béla

Útfelújítások Békés megyében

Útfelújítások Békés megyében
Békés megyében több mint 15,5 kilométernyi főúti és mintegy 2 kilométernyi mellékúti útszakasz újul meg


69 milliárd forintos hazai forrásból országszerte 444 kilométer főúti és 119 kilométer mellékúti szakasz újul meg. A felújítások miatt még több térség elérhetősége javul, csökkennek az utazási idők, emelkedik a közúti és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala. A felújított utak legalább középtávon, de igénybevételtől függően akár hosszabb ideig is szolgálják a biztonságos közlekedést.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a felújítások elvégzésére megkötött szerződések alapján Békés megyét érintően a 44-es számú Kecskemét-Gyula elsőrendű főút, a 47-es számú Debrecen-Szeged másodrendű főút és a 4235-ös jelű Okány-Vésztő összekötő út térképen jelölt szakaszainak felújítására adta át a munkaterületet, amelynek alapján több mint 17,5 km hosszan, mintegy 2,5 milliárd forint hazai forrásból indul a kivitelezés.

Az útfelújítás kapcsán megrendezésre kerülő sajtótájékoztatón Dankó Béla, Békés megyei útügyi biztos kiemelte, hogy a 44. számú főút forgalma az E-útdíj bevezetése óta egyharmadával emelkedett, így az útburkolat állapota a megnövekedett forgalom miatt gyorsabban romlik, ezért is szükséges a jelen útfelújítási program. Dankó Béla elmondta azt is, hogy a 44. számú főút tehermentesítésében az M44-es gyorsforgalmi út fog segíteni, melynek megépülése felé nagy lépést tettek előre, hiszen a napokban megjelenik a Tiszakürt-Kondoros közötti szakasz kivitelezését célzó közbeszerzés.

Virág Mihály, a Magyar Közút Nonprofit Zrt, Békés megyei igazgatója a jelenleg zajló 17,5 km hosszan megvalósuló útfelújításokkal kapcsolatban kihangsúlyozta, hogy a munkálatok során a szükséges vastagságú aszfaltréteg terítésén túl az autóbuszmegállók felújítása, az árkok, padkák, átereszek javítása is megtörténik. A közlekedésbiztonság javítására forgalomcsillapító szigetek újulnak meg Kondoroson és Körösladányban. Több szakaszon burkolatprizmákat telepítenek, megújulnak a jelzőtáblák és korlátok.

Vantara Gyula, megyei fejlesztési biztos tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az említett, idei évben megvalósuló útfelújítások mellett két további felújítási program előkészületei is zajlanak, melyek 2017-ben fognak megvalósulni.

Az egyik ilyen program a TOP-1.3.1. program keretén belül valósul meg, ennek köszönhetően 13 útszakasz, 27 km hosszan, összesen 3,6 milliárd Ft-ból újul meg. A fejlesztési biztos a megvalósuló szakaszok között említette a Furta-Gyula összekötő út egy szakaszát, valamint a Gyomaendrőd-Dévaványa közötti útszakasz kb. 5 km-es szakaszát. A másik program keretében szintén 2017-ben 20 útszakasz, 33 km hosszan, összesen 4,3 milliárd Ft összegből fejlődhet. Ezen programon belül javítják többek között a 44. sz. főút Gyulát elkerülő szakaszának egy részét, a békésszentandrási bekötőutat, a kétsopronyi és telekgrendási bekötőutat.


Útfelújítás
A jelenleg zajló útfelújítások miatt az érintett szakaszokon forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk a közlekedőknek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a lakosság megértését és türelmét is kéri a munkák idejére.