Hírek - Dankó Béla

Utánpótlási programok állami támogatásának elosztása- interjú Dankó Bélával

Utánpótlási programok állami támogatásának elosztása- interjú Dankó Bélával

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagját, Békés megyei elnökét, Dankó Bélát kérdeztük az MLSZ utánpótlás támogatási rendszerével kapcsolatban.

dankó béla


- Milyen módon támogatja az utánpótlás neveléssel foglalkozó  sportszervezetek a Magyar Labdarúgó Szövetség?
- A labdarúgás jövője csak abban az esetben biztosított, ha kiemelten foglalkozunk az utánpótlás-neveléssel, és annak minőségének fejlesztésével. Az utánpótlás programok csupán egy részét képezik az állami költségvetésből származó támogatások.

Az állami támogatási összeg felosztására pályázati rendszeren keresztül kerül sor.

- Milyen szempontokat vesznek figyelembe a felosztás során?
- A bírálat során figyelembe vesszük a 2010/2011-es bajnoki évben versenyeztetett csapatok számát, a  csapatok csoportjainak erősségét, a regisztrált utánpótlás korú játékosok számát, de ezeken kívül az is számít, hogy az adott szervezet mennyi játékost adott az utánpótlás válogatottba.

Magyar Labdarúgó Szövetség


- Meghatározásra kerültek az egyes kategóriákban a keretösszegek?
- Természetesen az MLSZ meghatározta a különböző szervezetek számára adható együttes keretösszeget. Az NB I-es csapatok számára 900 millió Ft-os, az NB II-es csapatok számára összesen 350 millió Ft-os keretösszeget állapított meg az MLSZ, míg összesen 75 millió Ft áll rendelkezésre azon csapatok számára, akik nem NB I-ben vagy NB II-ben játszanak. Külön kategóriát képeznek a bennlakásos intézmények, melyek számára 400 millió Ft-os keretösszeg lett meghatározva.

Természetesen külön keretösszeg áll rendelkezésre a Bozsik program számára, melyet 160 millió Ft-ban határozott meg a Szövetség. Ez az összeg azonban csak a Bozsik program költségvetésének 10 %-át képezi, hisz a program teljes tervezett értéke 1 millliárd 600 millió Ft.