Hírek - Dankó Béla

Túzokfesztivál és alapkőletétel Dévaványán

Túzokfesztivál és alapkőletétel Dévaványán
Túzokfesztivált rendezték már 4. alkalommal Dévaványán, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban.
A Túzokfesztivál színes programja mellett az új téli állattartó telep alapkövének ünnepélyes letételére is sor került.

A Nemzeti Park a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében  bruttó 799.980.000 Ft támogatást nyert el, melynek köszönhetően elsődlegesen a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság magyar szürkemarha és magyar házi bivaly állományainak téli tartási helyének fejlesztése valósul meg.

Jelenleg a hazai nemzeti parkok közül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében található a régi magyar háziállatfajtáink közül a magyar szürke szarvasmarha tinó állomány legnagyobb része és a fajta génmegőrzését szolgáló tehénállomány jelentős része.

A projekt keretében az igazgatóság magyar szürkemarha és magyar házi bivaly állományainak téli tartási helyének fejlesztése valósul meg. A fejlesztés eredményeképpen a jelenleg még használatban lévő, az egyes puszták belső területein található téli tartási helyek véglegesen kiválthatók lesznek, amik a továbbiakban nyári tartási helyként funkcionálnak tovább. A beruházás keretében kialakításra kerülő tartási helyen egy 400 vegyes korosztályú állat befogadó képességű szürkemarha szárnyék épül, ami egész télen megfelelő védelmet biztosít a ridegtartáshoz szokott állatoknak, emellett egy bivaly istálló, ami 200 vegyes korosztályú állat befogadóképességére lesz alkalmas a hideg hónapokban.Az infrastruktúrafejlesztés része a kiszolgáló funkciókat ellátó épületek, építmények létrehozása, mint a gépszín, kútház, tüzivíztároló, trágyatároló, valamint az épületkomplexum belső úthálózatának és a közműveknek a kiépítése.

A projekt másik természetvédelmi célja a Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén található nemzetközi jelentőségű túzokélőhelyek legeltetéssel történő kezelésének, a dürgő- és költőterületeken a kedvező élőhelyi feltételeinek megteremtése, egyben a pannon szikes sztyeppek és mocsarak közösségi élőhelytípusba tartozó pusztai területek fenntartásának, hosszú távú megőrzésüknek biztosítása.