Hírek - Dankó Béla

Szemetet szedtek Mezőberényben, Dankó Béla csatlakozott

Szemetet szedtek Mezőberényben, Dankó Béla csatlakozott
Mezőberény és Kamut között a Mezőberény Értékeiért Polgári Együttműködés Egyesület szervezésében közösségi szemétszedésen vehetett részt Dankó Béla. Örömmel látott neki a munkának, természetesen a járványügyi intézkedéseket betartva.  

A Mezőberény Értékeiért Polgári Együttműködés tagjai úgy gondolták, hogy a 47-es út mellett illegálisan kihelyezett hulladékot eltakarítják. A kezdeményezéshez számos politikus vagy épp civil szervezet is bekapcsolódott, Dankó Béla országgyűlési képviselő mellett Hegedűs László kamuti aljegyző, Siklósi István, Mezőberény első embere, valamint több közéleti személyiség is képviseltette magát a helyszínen.  

Dankó szerint rengeteg hulladékot szedtek össze, többek közt hűtőket, építési törmeléket, kommunális hulladékot, dokumentumokat és marhacsontokat is találtak. Mint írja, a most megtisztított területet nem hagyják magára a szervezők, későbbi tisztán tartásáról pályázati forrásokból lesz lehetőség.  


danko_illegal
A szemétszedés

 

Országos szinten egyre több hulladékszedő akciót szerveznek akár önkéntesek, civil szervezetek, nagyvállalatok, mint például a Magyar Közút, amelynek munkatársai öt nap leforgása alatt szedtek össze 650 tonna hulladékot a főutak mentéről.  

A Tisztítsuk meg az országot! programon belül a MÁV és számos más nagyvállalat, társulás szedett össze szemetet. A program pályázat útján elnyerhető összeget ígér a jelentkezőknek, akik a pénzből eszközöket vásárolhatnak, a terület újraszennyeződését elkerülendő pedig ismeretterjesztő anyagokat, táblákat, sőt, kamerarendszert is telepíthetnek az adott helyre.  

Az ingyenesen letölthető Hulladékradar nevű mobilapplikáció pedig séta, túrázás közben fellelhető hulladékszigetek bejelentésére szolgál. Csak le kell fotózni az okostelefonnal appon belül az illegálisan kihelyezett hulladékot, elküldeni a helyadatokat, az illetékesek pedig amint lehet, szakszerűen eltakarítják azt.  M. A.
Forrás: Dankó Béla, mti
Fotó: Dankó Béla