Hírek - Dankó Béla

Országosan is ritkaságszámba menő kurzusok indulnak Szarvason

Országosan is ritkaságszámba menő kurzusok indulnak Szarvason

Szarvason nemhogy megmarad a felsőfokú képzés, hanem országosan is ritkaságszámba menő kurzusok indulnak.

Átadtuk a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) beruházásában, 800 millió forintból megvalósított Öntözésfejlesztési bemutató gazdaság és képzési központot Szarvason.

 

Az országos és helyi szinten egyaránt kiemelt jelentőségű fejlesztés részeként elkészült a már említett bemutatóközpont, ahol gyakorlati és elméleti öntözési programokat, gyakorlati bemutatókat valósítanak meg. Rekonstruáltak egy kéthektáros árasztásos öntözési mintaterületet, ahol egyfajta bemutató gazdaságot alakítottak ki precíziós öntözésre alkalmas konzolos öntözőrendszerrel és nagy teljesítményű elektromos öntözőszivattyúkkal.

 

A fejlesztés harmadik részeként meliorációs, talajjavító tervcsomagokat, vízjogi létesítési és üzemeltetési engedélyeket kutattak és dolgoztak fel.

 

 

A beruházás eredményeként a helyi és az országban tevékenykedő gazdák szempontjából egyaránt nagyon fontos területen léptünk előre. Nagyon nehéz, aszályos év áll mögöttünk, a termésmennyiség körülbelül fele volt az átlagoknak.

 

A szarvasi fejlesztéssel egy olyan tudásbázis jött létre, aminek segítségével a legújabb, legkorszerűbb technológiákat ismerhetik meg a gazdák az öntözés területén is.