Hírek - Dankó Béla

Mérföldkövéhez érkezett Békés megyében a hulladéklerakók felszámolása

Mérföldkövéhez érkezett Békés megyében a hulladéklerakók felszámolása
A “Települési szeméttelep rekultivációs program a Körös-szögben” című projekt előrehaladását mutatta be nemrég Békéscsabán Dankó Béla, a Körös-völgyi Hulladékgazdálkodási Rekultivációs Önkormányzati Társulás elnöke.
Mérföldkövéhez érkezett Békés megyében a hulladéklerakók felszámolása, a területek rendbetétele. A közbeszerzés után kiválasztottasra került a kivitelező, így megkezdődhet a munka, erről tartott Békéscsabán a Szlovák kultúraházában sajtótájékoztatót Dankó Béla.

Mérföldkövéhez érkezett Békés megyében a hulladéklerakók felszámolása,

Mérföldkövéhez érkezett Békés megyében a hulladéklerakók felszámolása


- Pontosan kikből áll a Körös-völgyi Hulladékgazdálkodási Rekultivációs Önkormányzati Társulás és miért hívták életre?

Dankó Béla,

- Társulást alkotó 9 település: Kondoros, Körösladány, Gyomaendrőd, Szarvas, Csárdaszállás, Kétsoprony, Csabacsűd, Békéscsaba, Szabadkígyós.A Körös-völgyi Hrt. 2009-ben azzal a céllal alakult, hogy rekulktiválja az érintett települések hulladéklerakóit. Az érintett települések hosszú távú célja, hogy javítsák az itt élők életminőségét, elősegítsék a település népességmegtartó képességét, továbbá európai színvonalnak megfelelő higiéniás alapfeltételeket teremtsenek. Mindezt úgy, hogy óvják környezetüket, és a beruházásokat a fenntartható fejlődés szempontjait betartva valósítják meg.


- A “Települési szeméttelep rekultivációs program a Körös-szögben” című projektről mit érdemes tudni?
- A projektet 2010 januárjában nyújtottuk be, és a sikeres elbírálást követően 2011. április 28-án írtuk alá a támogatási szerződést a Közreműködő Szervezettel. Elmondható, hogy mind műszaki mind gazdasági szempontból megvalósítható és a jogszabályi követelményekkel valamint az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel összhangban a megvalósulás esetén jelentősen javítja az érintett települések, illetve szűkebben és tágabban vett környezetük hulladékgazdálkodási mutatóit illetve „élhetőségét”.  281 ezer négyzetméter szennyezet területet ― melyen 772 ezer tonna szemét halmozódott fel ― tisztítunk meg egy éven belül.


- Mennyibe kerül a projekt?
- Békéscsabán 644 millió forintból hozzák rendbe a szeméttelepet, illetve Csárdaszálláson, Csabacsűdön, Gyomaendrődön, Kétsopronyban, Kondoroson, Körösladányban, Szabadkígyóson és Szarvason összesen 381 millió forintot fordítanak a munkálatokra, melyek várhatóan 2013 márciusában érnek véget. A Megvalósítási Munkák költségei elszámolhatóságának záró időpontja a záró elszámolási csomag benyújtási határideje, azaz 2013. év március hó 31. nap. A Megvalósítási Munkák elszámolható bruttó összköltsége 1.383.624.207 Ft, a támogatás intenzitása pedig 100 %.MCOnet