Hírek - Dankó Béla

Kiváló kezdeményezés a Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokság - interjú Dankó Bélával

Kiváló kezdeményezés a Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokság - interjú Dankó   Bélával
Dankó Béla országgyűlési képviselő, Kondoros polgármestere is részt vett a Szarvason megrendezett, első Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságon. Ezzel kapcsolatban  kérdeztük.

 Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokság

Az egész Kárpát-Medencéből érkeztek versenyzők a hagyományteremtő főzőversenyre- Ön szerint mi a jelentősége a Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságnak?
- Kiváló kezdeményezésnek gondolom, hogy az Összetartozás napján egy ilyen rendezvényt életre hívtak. Az esemény lényegében arról szólt, hogy a versenyzők egy hungarikumot főznek meg, hiszen a halászlevet sehol máshol a világon nem készítik olyan formában, mint nálunk. A Kárpát-medence magyar lakta területeiről érkezett a több mint 40 csapat, akiknek érezhető volt a meghatottsága .  Mind a magyarországi csapatok, mind pedig a határon túlról érkező versenyzők átérezték azt, hogy milyen nagy jelentőségű volt ez a rendezvény és hogy milyen jó volt együtt eltölteni egy csodálatos napot.

Dankó Béla országgyűlési képviselő, Kondoros polgármestere is részt vett a Trianoni megemlékezésen

Dankó Béla országgyűlési képviselő is beszédet mondott a főzőverseny eredményhirdetésekor


- Mik a személyes tapasztalatai?
- Ahogy az akkori köszöntőmben is megemlítettem, egy nagyon fülledt és meleg napon került megrendezésre a bajnokság, így minden elismerésem azoké a versenyzőké, akik abban a hőségben képesek voltak még tüzet is rakni és órákon át ott állni a bográcsok mellett. Különleges ételek készültek, tájegységenként bemutatásra kerültek a helyi specialitások. Személyesen is azt tudom mondani, hogy nagyon finom halászlevek készültek, szinte mindegyikben egy kis pluszt belecsempészve. Érdekesség volt számomra, hogy olyan emberek is részt vettek a főzőversenyen, mint például Székelyföldről a Hargita megyei főállatorvos.

Dankó Béla

Dankó Béla országgyűlési képviselő, Kondoros polgármestere is részt vett a Trianoni megemlékezésen


- Szarvas városa ekkor tartotta a Trianoni megemlékezését, amelyen többek között részt vett Farkas Zoltán Békés megyei elnök és Babák Mihály szarvasi polgármester,országgyűlési képviselő. Ön is csatlakozott hozzájuk?
- Természetesen részt vettem a Történelmi Országközép Emlékműnél megtartott megemlékezésen. 1920. június 4-én a trianoni békeszerződés aláírásával elvették a magyaroktól az összetartozás érzését, hatalmas veszteség ért minket. E napra való megemlékezés formáját régóta kerestük, egy  évvel ezelőtt azonban az Országgyűlés elfogadta a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló  törvényt. Ezen a napon nemcsak a trianoni "béke" tragédiájára emlékezünk, hanem a magyarság  összetartozását is kifejezzük, melyet nem az országok határai szabnak meg.


MCOnet-Kovács Tünde