Hírek - Dankó Béla

Kistermelőktől érdemes vásárolni 2021-ben is

Kistermelőktől érdemes vásárolni 2021-ben is
Dankó Béla a kistermelők termékeinek vásárlására buzdít. Szerinte nagy jelentősége van a helyit vásárolni családi vállalkozásoktól. Január elsejétől egyértelműbb jelzéssel fogják ellátni például a magyar tojást is, amellyel könnyebben megtalálhatók lesznek a hazai termékek.  

Dankó a Facebook oldalán jelezte, hogy a békési keltető üzemben járt. Fontosnak tartja, hogy tudja, honnan származik a tojás, amit az asztalára tesz. Az üzem családi kézben van már húsz éve. Főleg keltetéssel és tenyésztéssel, tojás termeléssel foglalkoznak. Kétféle baromfit, húsbaromfit és kettős hasznosításút is keltetnek Dankó Béla elmondása szerint.  

 

danko
Dankó Béla az üzemben 

 

Január elsejétől nekik is jelölni kell majd a tojáson annak magyar származását egy rá nyomtatott zászlóval. Az előrecsomagolt termékek esetén könnyű feltüntetni Magyarország nevét, ám a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében ez problémás volt eddig. Az Agrárminisztérium ezért vezeti be 2021-től a zászlós megoldást - tojás eladásakor mindkét csomagolási formánál szükség lesz zászlós jelölésre a tojáshéjon. A képnek legalább 50 mm x 30 mm-nek kell lennie.  

A változtatásra azért van szükség, hogy a vásárlók könnyebben tudjanak tájékozódni a termékek közt, és egyértelműen értelmezhető legyen a tojás vagy más termékek származása. 


M. A.