Hírek - Dankó Béla

Kiemelten fejlődhet az utánpótlás-nevelés - interjú Dankó Béla országgyűlési képviselővel

Kiemelten fejlődhet az utánpótlás-nevelés - interjú Dankó Béla országgyűlési képviselővel
Dankó Béla, az Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagja, az ifjúsági és a tömegsport labdarúgás felelős vezetője, országgyűlési képviselő beszélt lapunknak az új sportfinanszírozással kapcsolatban.

MLSZ- A Parlament által korábban elfogadott törvény értelmében átalakult az egyes sportágak támogatása, mely előmozdíthatja a sport egyesületek és klubok fejlődését.
- Igen,  az öt látványsport esetén, a kosárlabda, a kézilabda, a vízilabda és a jégkorong esetén lehetőség van a társasági adó felajánlására, mellyel a magyar sportklubokat támogathatják. A társaságok, cégek felajánlásaikkal nem csak az

Dankó Béla,

adóalapot, hanem magát a társasági adó összegét is csökkentik, ez pénzbeli megtakarítást jelent számukra, így igazán érdemes kihasználni ezt a lehetőséget.

- Mit jelent ez a magyar labdarúgás területén?
- Az ezáltal felajánlott források segítségével igazán látványos és szükséges fejlesztések történhetnek meg a labdarúgás területén. A támogatási forrásokból kiemelten fejlődhet az utánpótlás-nevelés, az infrastrukturális fejlesztések is megvalósulhatnak. Nőnek a labdarúgásban dolgozó  szakemberek (edzők, oktatók) száma, olyan beruházások is megvalósulhatnak, melyek elejét veszik a szurkolói rendbontásnak, a stadionokban megfelelő biztonsági körülményeket tudunk teremteni.

Az Magyar Labdarúgó  Szövetség (MLSZ) és a megyei szervezetek emellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a társadalom minél szélesebb rétegét aktivizálják, ennek megfelelően több forrás

pénz

jutna a szabadidősportra, a női- és veteránfutballra is.

- Miért volt szükség a sportfinanszírozás módosítására?
- Magyarországon évek óta nehéz helyzetben vannak a sportklubok, mindennapi anyagi nehézségekkel küzdenek az egyesületek és évről-évre egyre több szűnik meg, az utánpótlás-nevelés és a fiatalok aktivizálása, a gyermekek bevonása a hiányzó infrastruktúra és szakemberek hiányában nehéz volt. Többek között ezért volt szükség sportfinanszírozási rendszer átalakítására, mely az előzetes számítások szerint kb. 20 milliárd Ft pluszt jelent. Ennek köszönhetően megmenthetjük a sportklubokat, egyre több amatőr és profi sportoló lehet Magyarországon.


MCOnet-Kovács Tünde