Hírek - Dankó Béla

Felkészülés a parlagfű szezonra – Ülésezett az Allergia-Parlagfű Kerekasztal

Felkészülés a parlagfű szezonra – Ülésezett az Allergia-Parlagfű Kerekasztal
2014 decemberében alakult újjá az Allergia-Parlagfű Kerekasztal, amely 28 delegált taggal rendelkezik. A kerekasztal számos civil szervezetet, minisztériumi delegáltat, valamint agrárgazdasággal és egészségüggyel foglalkozó kamarát és intézetet tömörít magába.
 
Dankó Béla, Békés megyei országgyűlési képviselő mint az Allergia-Parlagfű kerekasztal társelnöke vett részt a kerekasztal márciusi ülésén.

Magyarország Parlagfű Elleni Rövid és Középtávú Védekezési Akciótervét
elsősorban egy 2012. évi Kormányhatározat határozza meg, amely tartalmazza a parlagfű elleni védekezés célkitűzéseit, valamint az elvégzendő feladatokat és a felelősöket. Törvényi szinten azonban már 2008 óta kötelezik a földhasználókat arra, hogy adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozzák, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartsák.

A parlagfű fertőzöttség visszaszorítását elsősorban a földhasználók jogkövető magatartása eredményezheti, az illetékes hatóságok pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél többen az ellenőrzések előtt elvégezzék a területük mentesítését.

A kerekasztal márciusi ülésén a Földművelésügyi Minisztérium képviselője beszámolót tartott az ellenőrzésekről és a 2015. évi parlagfűirtási tapasztalatoktól. Az elhangzottak szerint az illetékes hatóságok 2015-ben is ellenőrizték a területeket, mely során a földi bejárás mellett a légi, helikopteres parlagfű felderítést is alkalmazták. Magyarország 5,8 millió hektáros mezőgazdasági területéből 2015-ben 3,5 millió hektáron került sor a parlagfű elleni védekezési kötelezettség betartásának ellenőrzésére, amelyből a légi felderítés 1,5 millió hektárt érintett. A légi felderítés programja 2016-ban is folytatódik. A beszámolóból kiderült továbbá, hogy a földhivatalok külterületen 2016 márciusáig 2191 esetben, összesen 3492 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel.

A 2015. évi parlagfű elleni védekezés új eleme volt, hogy a szezon kezdete előtt a megyei kormányhivatalok kijelöltek minden megyében egy olyan személyt, aki a parlagfűvel kapcsolatos feladatok koordinációjában, a parlagfűvel fertőzött területek mihamarabbi felderítése és mentesítése érdekében a hatósági munkát és a parlagfű elleni védekezés országos koordinátorának a munkáját segíti, a megyei koordinátorok 2016-ban is folytatják munkájukat.

Működik az ún. Parlagfű Bejelentő Rendszer is, ahol az állampolgárok online bejelenthetik, amennyiben parlagfűvel fertőzött területet észlelnek.

A Kormány kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, az egészségmegőrzésre. Ezt a célt szolgálta az a pályázati felhívás, amely lehetőséget nyújtott a különböző gyomszabályozási eszközök beszerzésére, így a parlagfűvel szennyezett területek mentesítésére. 164 nyertes civil szervezet – összesen 532 millió forint pályázati támogatás felhasználásával – vállalta, hogy a pályázati támogatásból megvásárolt eszközöket környezetük, lakóterületük parlagfű-mentesítésére használják. A Kormányzat emellett közfoglalkoztatási programmal is segítette a parlagfűirtást.

A Kerekasztal szerint a hatósági eljárás erősítése mellett nagy szükség van a folyamatos társadalmi szemléletformálásra, a szakmai és az oktatási fórumok szervezésére, amelyben számos szervezet vett részt a tavalyi évben is; így például a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara továbbképzéseket szervezett, az Országos Polgárőr Szövetség Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért címmel hirdetett kampányt, emellett csatlakozott is a parlagfű elleni védekezés tevékenységéhez. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Parlagfű kisokos című kiadványt a tavalyi és az idei évben is eljuttatja a kisiskolások számára.

A parlagfű pollenszámának visszaszorításában elsősorban a földtulajdonosok és földhasználók parlagfűirtó tevékenysége hozhat igazán nagy előremozdulást – mondta Dankó Béla társelnök – ezért fel kell hívnunk a Békés megyei gazdálkodók figyelmét is erre a feladatra, mellyel nemcsak a törvényi kötelezettségüknek tesznek eleget, hanem igen sok allergiás mindennapjait is megkönnyíthetik.