Hírek - Dankó Béla

Elfogadták a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt - interjú Dankó Bélával

Esemény időpontja: 2012. April 02. 13:50
Elfogadták a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényt - interjú Dankó  Bélával
Dankó Béla országgyűlési képviselő, Kondoros polgármestere is részt vett 2012.április 2-n azon a szavazáson, amelyen az Országgyűlés elfogadta az új hungarikumtörvényt.

- Milyen változásokat hoz ez az új törvény?
- A nemrég megszavazott a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény alapvetően egy kerettörvény, mely csak a vázát adja annak az új rendszernek, melynek feladata a magyar nemzeti értékek és hungarikumok felkutatása, meghatározása és annak népszerűsítése. Ezen magyar termékek meghatározása és kezelése ezáltal sokkal átláthatóbb és egyértelműbb lesz, mely hosszútávon Magyarország, a magyar turizmus fejlődéséhez is hozzájárul.

Dankó Béla

Dankó Béla (Fidesz): A nemrég megszavazott a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény alapvetően egy kerettörvény
- Mi lehet hungarikum?
- Először is külön kell választani a nemzeti érték  és a hungarikum fogalmát. A nemzeti értékek a magyar tájhoz, kultúrához, történelemhez kapcsolódó, Magyarország hírnevét öregbítő egyedi értékek. A nemzeti értékek rendszeréből aztán a Hungarikum Bizottság választja ki a hungarikumokat. Tehát a nemzeti értékekhez képest a hungarikumok valamiféle többletértékkel fognak rendelkezni, melyek a történelmi vagy a mai Magyarországra jellemző egyediségével, különlegességével birtokolhatják ezt az elnevezést.


hungarikumok-lapozos-felhasznalhato_20120419135036_2.jpg

A nemzeti értékekhez képest a hungarikumok valamiféle többletértékkel rendelkeznek


- Ki vagy milyen hivatal határozza meg, hogy mi lehet nemzeti érték?
- Akár a helyi önkormányzatok is létrehozhatnak egy bizottságot, mely létrehozza és összegyűjti a települési értéktárat, emellett létrehozható megyei és ágazati értéktár is. Egy-egy nemzeti érték felvételét pedig bárki kezdeményezheti. A nemzeti értékeket országosan majd a Hungarikum Bizottság fogja kezelni és gyűjteni.MCOnet