Hírek - Dankó Béla

Édesipari cég alapkőletétele Békésen

Édesipari cég alapkőletétele Békésen
Ünnepélyes keretek között helyezték el Békésen a Prevail Co Kft. tulajdonában álló területen egy új, 6000 négyzetméteres édesipari üzem alapkövét. 
Guti László és Gutiné Garas Anikó, a Prevail Co Kft. tulajdonosok a Békés Város Önkormányzatától megvásárolt területen cégüket bővítve új édesipari üzemet, mely közel egy év múlva készül el.

Pályázati úton nyert el állami támogatást a békési cég, 527,24 millió forint vissza nem térítendő és 541,49 millió forint visszatérítendő támogatási összegben. A kapacitásnövelő beruházás összköltsége 1,425 milliárd forint, amiből közel 1,1 milliárd forint az épület felépítésének költségét teszi ki. Az építkezés már májusban elkezdődik, s várhatóan 1 éven belül be is fejeződik. A tulajdonosok külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kivitelezést békési vállalkozások végezzék, minél több helyi embernek munkalehetőséget biztosítva ezáltal. A családi vállalkozás immár 20 éve kezdte el az édességgyártást Békésen, s jelenleg 60 főállású munkavállalói létszámmal működik az üzem. A pályázati összegből 325 millió forint összegben korszerű gépsorok és automatizált csomagológépek kerülnek beszerzésre. A kivitelezés után a vállalkozás a jelenlegi dolgozóinak létszámát további 15 százalékkal kívánja bővíteni, másrészt a megrendeléseknek megfelelően a kapacitását növelni.

Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében elmondta, hogy nagy örömmel érkezett az alapkőletételre, hiszen a város életében egy nagyon komoly beruházás kerül megvalósításra a tulajdonosok jóvoltából. Már így is egy remek vállalkozást vezetnek, s további fejlesztéssel próbálnak a cég helyzetén javítani. Hangsúlyozta, hogy a kis- és középvállalkozások a magyar gazdaság gerincét jelentik, s fontos szereplői a gazdaságnak.

A Képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar gazdaság töretlenül erősödik, amelyet konkrét számadatokkal támasztott alá. 2018-ban nem várt módon közel 5 százalékos gazdasági növekedés volt, sikerült a bázisévhez képest a munkanélküliségi rátát 15 százalék környékéről 3,6 százalékra, az államháztartási hiányt 2,2 százalékra szorítani, amely mind a gazdasági kiemelkedő teljesítménynek köszönhető, amelyben nagy szerepük vannak a KKV-nak, hiszen a magyarországi vállalkozások 99,8 százalékát a ezek a cégek jelentik.

Izsó Gábor, Békés Város polgármestere elmondta, hogy nagyon büszke a vállalkozásra, s a példájuk azt mutatja, hogy ha valakiben van kellő ambíció és elszántság és természetesen megkapja a kellő támogatást, akkor lehet előre lépni. A város egyrészt a terület eladásával járult hozzá a fejlesztéshez, másrészt egy TOP- os pályázat keretében a teljes területet iparterületté nyilvánították, így ellátták minden, a működéshez szükséges infrastrukturális elemmel.