Hírek - Dankó Béla

Dankó Béla bemutatta az MLSZ Bozsik Programját Budapesten

Dankó Béla bemutatta az MLSZ Bozsik Programját Budapesten
A "Főváros ifjúsági diáksportja a labdarúságért" címmel Dankó Béla, az MLSZ  elnökségének tagja, az ifjúsági és a tömegsport labdarúgás felelős vezetője, országgyűlési képviselő tartott  előadást március 24-én délelőtt Budapesten.
Csomós Miklós Főpolgármester-helyettes Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Turisztikai és Sport Főosztályának Sport Osztály vezetője, Danada Judit közreműködésével.megbeszélést hívott össze 2011. március 24-én, amelynek témája az "Új kezdeményezések Budapest sportéletében" volt.  A Főpolgármesteri Hivatal Sport Osztályának székhelyén megrendezett eseményen a budapesti sportélet szereplői mellett részt vett Dankó Béla MLSZ elnökségi tag is, akit előadásával kapcsolatban kérdeztük.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Turisztikai és Sport Főosztályának Sport Osztály vezetője, Danada Judit és Csomós Miklós Főpolgármester-helyettes

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Turisztikai és Sport Főosztályának Sport Osztály vezetője, Danada Judit és Csomós Miklós Főpolgármester-helyettes


Véleményem szerint nagyon fontos dolog, hogy a Főváros és a kerületek önkormányzatai és a sportirodák érdeklődnek a labdarúgás iránt, ezen belül a labdarúgás utánpótlás nevelése iránt. Megtisztelő volt a meghívásuk, amely alapján eljuthattam és beszélhettem ezen a fórumon - kezdte Dankó Béla, az ifjúsági és a tömegsport labdarúgás felelős vezetője.

- Miről tartott előadást a sport iránt érdeklődőknek?
- Főként az MLSZ utánpótlás-nevelő programját, a  Bozsik Programot ismertettem. A koncepció bemutatása során kiemeltem az intézményi programot, amely leginkább érinti

Dankó Béla

az önkormányzatokat. Néhány gondolatot szóltam a Grassroots programról is,melynek keretei között igyekszik az MLSZ foglalkozni a labdarúgás olyan ágaival,melyek nem tartoznak az élsporthoz,de a sportág jövője szempontjából ezeket is fontosnak tartja  és Budapesten nagy hagyománya van( kispályás labdarúgás,iskolai bajnokságok, öregfiúk foci). Érdekes  volt számomra, hogy a megjelentek számára sok újdonsággal tudtam szolgálni, sokan érdeklődtek a programok iránt.


A Bozsik Program az egykor Európa legjobb utánpótlás-programjaként számon tartott módszer, amely segítségével a mai 98 ezer futballozó fiatal helyett 4 év múlva kétszázezret remél az MLSZ.  A Bozsik Program nagyjából 400 millió forintból indulhat újra. A csatlakozó intézményeket az MLSZ anyagilag is támogatja majd. Az alapfeladat a bázis növelése, és a szakemberek úgy vélik, ez csak az egész országot átfogó program segítségével valósítható meg.

- Miről volt még szó ezen a megbeszélésen?
- Beszélgettünk fejlesztési lehetőségekről, a létesítmény fejlesztésről is. Egy friss rendelet ugyanis tartalmaz egy olyan lehetőséget, amelyben intézmények sportlétesítmények fejlesztésére pályázhatnak. Erre 1,15 milliárdos fejlesztési keret áll rendelkezésre, 80%-os támogatási intenzitással. Szó volt továbbá az MFB fejlesztési hitel lehetőségéről, amely kapcsolódott a korábbi OLLÉ programhoz, amely valószínűleg most változni fog az MLSZ-en belül. De természetesen a Magyar Labdarúgó Szövetség szívügye a sportlétesítmények építése, fejlesztése, ezért továbbra is lesz ilyen program, amelynek pontos kerete jövő héten kerül kidolgozásra.


Bozsik programja

Dankó Béla bemutatta az MLSZ Bozsik Programját Budapesten


Dankó Béla elmondta, hogy különböző javaslatok, ötletek hangzottak el a résztvevők részéről. Azt is jelezték, hogy az elmúlt  időszakban nagyon sok helyen épültek olyan létesítmények, műfüves pályák egyes kerületekben, amelyek nem kerültek be igazából a labdarúgás vérkeringésébe, ezzel kapcsolatban egyeztetések fognak indulni.


- Elmondható, hogy hasznos volt a tanácskozás?
- Mindenképpen sikeres rendezvény volt. Az együttgondolkodással sikerült ismét kicsit előrelépnünk azon az úton, amelyet elindított Csányi Sándor vezetésével az MLSZ. Ennek egyik fontos része a labdarúgás tömegbázisának a kialakítása, és egy új, minőségi labdarúgás meghonosítása Magyarországon, amely sokkal eredményesebb nemzetközi eredményekhez fog vezetni.


További információk a rendezvényről IDE kattintva!

MCOnet-Kovács Tünde