Hírek - Dankó Béla

Dankó Béla az állatok pártján áll

Dankó Béla az állatok pártján áll
Dankó Béla fontosnak tartja az állatvédelemről folytatott párbeszédet, ezért kitölti az erről szóló kérdőívet. Mint közösségi oldalán írja, állatbarátként fontosnak tartja az állatok jólétét és a felelős állattartást is. Arra buzdít, minél többen kövessék példáját, és írják meg véleményüket a fórumon.

Az online kérdőív ide kattintva érhető el. Az állatvédelmi kérdéseket érintő társadalmi párbeszéd február hetedikén indult el. Az akció online történik, és kíváncsiak a lakosság véleményére és javaslataira, hogy a közeljövőben megreformálandó állatvédelmi törvény maximálisan kielégítő lehessen.  

Az online kérdőíveket egy hónapon keresztül, március 7-ig áll módjában kitölteni bárkinek. Az állatvédelem társadalmi ügy, ezért mindenki véleményére számítanak, hogy a jogszabályokat megfelelő módon készíthessék elő, és átfogó programokat szervezhessenek.  

A kérdőív tizenhárom kérdést foglal magába, két kérdéskör mentén. A felelős állattartással és az állatvédelem egészével kapcsolatos kérdésekre lehet számítani. A kifejtős részeknél várják a véleményeket a nem megfelelő állattartásról vagy a cirkuszi vadállatok helyzetéről is.

 

danko_vizsla
Dankó Béla vizslájával

 

Az állatvédelemről szóló kormányzati kérdőívet az első héten több mint százezren töltötték ki, és egyre népszerűbb a lakosság körében. 

Az állatvédelmi program megújítására azért van szükség, mert a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé az állatok jogainak tiszteletben tartását. Az állatkínzásért nem jár megfelelő terjedelmű büntetés, a szankcionálási lehetőségek foghíjasak, ahogy a bizonyos esetekben szükséges egyértelmű megfogalmazások is.   

A programnak négy alappillére van eddig, de a társadalmi egyeztetésen is múlik, mi kerül a későbbi állatvédelmi törvénybe. Az egyik az ivartalanítási program, amelyben a helyi civil szervezetek és menhelyek állami segítséget fognak kapni a jövőben. A második pillér a tudás elmélyítése lesz. A kisiskolás korú gyerekeknek tartanak majd érzékenyítő előadásokat a pontos fogalmi körök megalkotásához.   

Az illegális szaporítótelepekkel szembeni határozottabb fellépés is fontos. Fel kell számolni ezeket. A negyedik pillér az egyik legfontosabb is, mégpedig a menhelyek támogatása az állami szférában. Az adó 1%-ából tengődik sok állatmenhely, ezt kiegészítendő van szükség állami támogatásra és segítségnyújtásra. 

 

 M. A. 
Fotó: Dankó Béla/ Facebook