Hírek - Dankó Béla

Dankó Béla: A várva-várt M44-es számú gyorsforgalmi út

Dankó Béla: A várva-várt M44-es számú gyorsforgalmi út

Dankó Béla országgyűlési képviselő (Fidesz) az M44-es gyorsforgalmi út megépítése mellett szólalt fel 2012. május 14-én az Országgyűlésben.


"Békés megye gazdasági szempontból a rendszerváltás egyik legnagyobb vesztese. Ez részben azon rossz döntések eredménye, amelyek a magyar mezőgazdaságot nem készítették fel az uniós szabadpiaci versenyre, részben pedig a cukorgyárak, élelmiszeripari feldolgozóüzemek elhibázott, avagy szándékosan rossz privatizációinak róható fel.

E negatív hatások munkahelyteremtő beruházások elindításával ellensúlyozhatóak lettek volna, azonban a megfelelő közlekedési infrastruktúra hiánya megakadályozta ezen  folyamatok elindulását. A megye statisztikai mutatói nagyon beszédesek: míg a munkanélküliségi ráta 2000-ben 5,8%-os volt, 2011-re közel 13%-ra emelkedett. A régióban regisztrált gazdasági szervezetek száma itt a legalacsonyabb.

A népességszám változása szintén elszomorító. A drasztikus népesség-csökkenés legjelentősebb oka az elvándorlás, hiszen a sok szakképzett, diplomás fiatal, akik felsőfokú tanulmányaik idejére elmennek a megyéből, a megfelelő munkahely hiánya miatt nem térnek ide vissza. A szocialista, liberális kormányok idején rengeteg ígéret hangzott el az M44-es út megépítésével kapcsolatban, érdekes módon- általában a kampányidőszakokban. A 2011-es állapotfelmérés szerint a teljes útszakasz 3 különböző előkészítettségű szakaszra osztható fel. Az interpellációm a Kondoros-Tiszakürt közötti 62 km-es szakaszra vonatkozik, ahol az előkészítettség lehetővé tenné a kivitelezés mihamarabbi megkezdését.Dankó Béla országgyűlési képviselő (Fidesz) az M44-es gyorsforgalmi út megépítése mellett szólalt fel 2012. május 14-én az Országgyűlésben


Már e szakasz megépítése is sokat segítene a térség megközelíthetőségén, a közlekedési balestek visszaszorításában, negyedével csökkenhetne a menetidő, és ezáltal megnyílhatna Békés megye a befektetetők számára.

Az első polgári kormányzás ideje alatt megépülő tiszaugi híd nélkül valószínűleg már csak élő skanzenként tekintenének Békés megyére az ország, Európa polgárai, és a gazdasági társaságok is.

Megint a polgári kormánynak kell segítséget nyújtania a megyének, meg kell tennie, amit a balliberális kormányok nem tettek meg; meg kell szüntetni a megye elzártságát az ország többi részétől az M44-es út említett szakaszának megépítésével.

Békés megyében a balliberális politikusok hitelüket vesztették amiatt, hogy a rengeteg ígéret ellenére nem tettek semmit a megye „megnyitásáért”. A Békés-megyeiek most a polgári Kormánytól várják a megoldást.

Tisztelettel kérdezem Államtitkár Úrtól :

1.) lát-e lehetőség az M44-es Kondoros-Tiszakürt közötti szakaszának megépítésére?

2.) Amennyiben igen, véleménye szerint mikor indulhat el az M44-es Kondoros- Tiszakürt közötti szakaszának kivitelezése?"


Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszolt a képviselő interpellációjára.Dr. Fónagy János válaszának összefoglalása:


A kormány valóban az egyik legfontosabb feladatának tekinti az infrastrukturális fejlesztések között az M44-es gyorsforgalmi út megépülését, melyet az Új Széchenyi Terv célkitűzései is prioritásként kezelnek.

A gyorsforgalmi út megépülésével nemcsak az ország egyik fő iránya válik biztonságosabbá és gyorsabbá, hanem alapvetően biztosítja Békés megye bekapcsolódását az ország gazdasági vérkeringésébe, ezzel megállítja az elvándorlást és munkahelyeket teremt ennek a térségnek.

Az államtitkár 3 ciklusra bontotta az M44-es gyorsforgalmi út elkészülését, melynek 1. ciklusa a Kunszentmárton-Kondoros szakaszt érinti.

Dankó Béla


Dankó Béla országgyűlési képviselő (Fidesz) az M44-es gyorsforgalmi út megépítése mellett szólalt fel a Parlamentben


Kunszentmárton-Kondoros szakasz tehermentesíti a térség településeit. Az építés lehetséges indítását elsősorban az Unió szigorú támogatási rendszerének feltételei határozzák meg, a korábbi vizsgálatok és engedélyek nem felelnek meg a közösségi támogatás igénybevételéhez.

El kellett és el kell készíteni a szükséges megvalósíthatósági tanulmányt, és várhatóan a NATURA 2000 miatt a környezetvédelmi engedélyekhez is hozzá kell nyúlni, frissíteni kell őket.

Az előkészítési, támogatási szerződés jóváhagyása megtörtént, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott, a szerződéskötés folyamatban van.

Az eljárás várhatóan 2013-ra befejeződik. A gazdaság teljesítőképességének függvényében végrehajtható, gördülő program 2. ciklusában 2016-ot követően a Kondoros-Békéscsaba, ezután a 3. ciklusban a hiányzó Kecskemét-Kunszentmárton szakasz is elkészülhet.

Az államtitkár véleménye szerint az átfutási időkre figyelemmel a Kunszentmárton-Kondoros szakaszon 2014 elején kezdeni tudnak.


Dankó Béla viszontválaszában elfogadta az államtitkár válaszát, illetve hangsúlyozta, hogy a Békés megyei képviselőkkel együtt a kivitelezés pontos kezdésével kapcsolatban még felszólalásra fognak emelkedni.