Hírek - Dankó Béla

Dankó Béla a látvány-csapatsport társasági adótámogatásokhoz kapcsolódó támogatási keretről

Dankó Béla a látvány-csapatsport társasági adótámogatásokhoz kapcsolódó támogatási keretről

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Békés megyei elnöke, Dankó Béla az ún. TAO-programról fejtette ki véleményét.


- 2011. július 1-jétől hatályba lépett a látvány-csapatsportok támogatását megcélzó kormányrendelet.
- Igen, ezt a lehetőséget ki kell használni a labdarúgás fejlesztése, az utánpótlás-nevelés előremozdítása érdekében Az ún. TAO-program keretében 2011-ben 36 békés megyei egyesület nyújtotta be pályázatát, melynek köszönhetően több mint 411 millió Ft került a megyei labdarúgó csapatokhoz. Az elnyert támogatás által működtethetjük és fejleszthetjük a Békés megyei focit.

Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ)


A kormányrendelet értelmében az MLSZ-nek meg kell határoznia az egyes beruházási jogcímekre meghatározott elszámolható költségek felső határát. Milyen szempontokat vettek figyelembe ennek megállapításakor?

Az irányszámok meghatározásánál több szempont is érvényesült. Elsősorban az volt a cél, hogy a magasabb bajnoki osztályokban az emelt színvonalú infrastrukturális követelményeknek való megfelelést előmozdítsuk, valamint kiemelten foglalkozzunk az utánpótlás nevelés-fejlesztésével.

Szintén lényeges szempont volt a tavalyi évben meghirdetett amatőr versenyeztetés és a működtetés fenntartható finanszírozása, melyet elsősorban a díjcsökkentésen keresztül érhetünk el.


- A meghatározott irányszámok értelmében mekkora keret jut a megyei egyesületeknek?
- A március 27-i ülésén a megyei egyesületek számára 3 milliárd 82 millió Ft összesített támogatási keretet határozott meg az Elnökség. A megyei egyesületeknél is kiemelten foglalkozunk az infrastrukturális fejlesztésekkel, így az egyedi támogatási igényeket ebben a témában az összes sportegyesületre javasolt 800 millió Ft-os keretből biztosíthatja az MLSZ. De ezeknél az egyesületnél a fejlesztéseket labdarúgó szövetség az országos pályaépítési és felújítási programja keretében, több éven keresztül biztosítja.

Dankó Béla


Emellett megállapítottuk az utánpótlás neveléssel kapcsolatos feladatok ellátására megítélhető támogatások legmagasabb összegét is, így egy kiemelt akadémiai minősítéssel rendelkező szervezet maximálisan 120 millió Ft-ra pályázhat egy évben, egy NB I-es férfi nagypályás bajnokságban indulási jogot szerzett sportszervezet 100 millió Ft-ra, egy NB II-es sportszervezet 40 millió Ft-ra, míg egy egyéb, utánpótlás bajnokságban résztvevő 10 millió Ft-ra. Természetesen a Bozsik Programban regisztrált szervezetek is pályázhatnak, ők maximálisan 2 millió Ft-ra.


- Mi a célja, mi az előnye a meghatározott keretösszegeknek?
- Az új támogatási rendszer első éves tapasztalatai azt mutatták, hogy a sportszervezetek egymástól rendkívül eltérő mértékben tudták a támogatókat elérni. Előfordult, hogy a sportszakmailag indokolt programot felmutató pályázó szervezet nem tudta megvalósítani programját kapcsolatai hiányában, míg más egyesületeknél a megítélt támogatási összegek koncentráltan jelentkeztek.

Az egy szervezetre jutó összeg maximalizálásával ezek az aránytalanságokat lényegesen csökkenthetjük. Terveink szerint a vállalkozók által felajánlott támogatások így egyenletesebben kerülnek kiosztásra.