Hírek - Dankó Béla

Családvédelmi Akcióterv – Középpontban a családok

Családvédelmi Akcióterv – Középpontban a családok
2019. július 1-től elérhető a Családvédelmi Akcióterv négy különböző pontja – tájékoztatott Dankó Béla országgyűlési képviselő.
A képviselő elmondta, hogy már lehet igényelni a Babaváró Támogatást, a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt, a jelzáloghitelek elengedésének bővített változatát, és elindul a Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatása. Emellett folyamatosan növelik a bölcsődei férőhelyeket, a jövő év elejétől pedig bevezetik a legalább négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét, valamint a Nagyszülői GYED-et. Így lesz majd teljes a Családvédelmi Akcióterv.
 
Dankó Béla kifejtette, hogy a Babaváró Támogatás olyan házaspároknak szól, akik még terveznek egy, kettő vagy három gyermeket. Ez a támogatás legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönként indul, amelyet az első gyermek megszületése után felfüggesztenek 3 évre, a második gyermek után újabb 3 évre szünetel a törlesztés, egyúttal a tartozás meglévő tőkerészének 30%-át is elengedik. A harmadik gyermek megszületése után pedig nem kell visszafizetniük a felvett kölcsön hátralévő részét.
Képviselő úr tájékoztatott, hogy az igénylés feltételei között szerepel, hogy a feleség még nem töltötte be még a 41. életévét, és a házaspár egyik tagjának legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, így frissdiplomások is jogosultak a kedvezményre. Az igazolást a jogviszonyról a kormányablakokban lehet kérni. Az igazolás beszerzése után a kereskedelmi bankoknál lehet igényelni a Babaváró Támogatást.

Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet, a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatására, amivel azoknak a családoknak igyekeznek segíteni, ahol már legalább három gyermeket nevelnek vagy az édesanya a harmadik babát várja, s már betöltötte a várandósság harmadik hónapját. A támogatás a legalább 7 üléses új személyautó vásárlásához nyújt legfeljebb 2,5 millió forintos segítséget, de összege a gépkocsi vételárának legfeljebb a fele lehet. Fontos, hogy a kiszemelt autót zárt végű lízingszerződés esetén lízingelni is lehet. 

Kiemelte, hogy szintén igényelhető már a CSOK-támogatás mellé felvehető kamattámogatott, garantáltan három százalék alatti kamatozású kölcsön ugyanakkora összegben, mint az új ingatlanoknál, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió, három gyereknél pedig 15 millió forint értékben. Ezzel együtt megszűnik a CSOK-kal vásárolt használt ingatlanok esetén a 35 millió forintos értékhatár.

Képviselő úr azt is elmondta, hogy július 1-jétől kibővül a jelzáloghitel-elengedési program. Ha egy családban újabb gyermek születik, 1 millió forintot elengednek a korábbi jelzáloghitelből, a harmadik gyermeknél pedig 4 millió forinttal csökken, majd minden újabb gyermeknél még 1 millió forinttal mérséklődik az összeg. Fontos tudni, hogy ez nem jár automatikusan, igényelni kell azt a kormányablakoknál. 

Dankó Béla külön kiemelte, hogy a Családvédelmi Akciótervvel kapcsolatban a 1818-as számon hívható országos telefonos ügyfélszolgálat irodájában gyors és szakszerű válaszokat kaphatnak az érdeklődők.