Hírek - Dankó Béla

Békés város felújított rendelőintézetének átadása

Békés város felújított rendelőintézetének átadása
Átadásra került Békés Városában, a József Attila utca 5-6. szám alatti Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő.
Az önkormányzat által 2017 májusában elnyert TOP-3.2.1-15 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése nevezetű pályázat keretén belül 395,30 millió Ft, 100%-os vissza nem térítendő támogatást kapott a város a rendelőintézet felújítására.

A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a fal és tetőszigetelésre, ablakok és ajtók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, illetve az épület akadálymentesítésére is. Ezek az energiahatékonyságot célzó felújítások az üvegházhatású gázok csökkenését is eredményezik.

Orvosi Rendelő Átadása
Dankó Béla országgyűlési képviselő az átadó ünnepségen elmondta, hogy a klímavédelem és az egészségügy egyaránt meghatározó része az emberek életének, éppen ezért a kormány is kiemelten foglalkozik ezen területekkel. 2010-hez képest jelentősen több orvos dolgozik az egészségügyben. Ez annak is köszönhető, hogy nőtt a felsőoktatásban képzett hallgatók száma, őket a kormány különféle ösztöndíj programokkal próbálja ösztönözni az országon belüli elhelyezkedésre. Ezen kívül javultak a munkakörülmények, illetve a bérezések egyaránt. Ezt, az idei nyáron életbe lépő intézkedés is bizonyítja, miszerint az egészségügyben dolgozó szakdolgozóknak és védőnőknek 72%-os béremelkedés várható a 2020-as év végéig. 

Orvosi Rendelő Átadása
A kormány a 2019-es költségvetésben 2/3-al biztosít több forrást az alapellátásra, ami 2010-hez képest 119 milliárd Ft helyett, 199 milliárd Ft-ot jelent.
 
Az épület megújult, modern és szép küllemén kívül fontos megemlíteni, hogy a felújításnak köszönhetően a fenntartási költségek jelentős csökkenése várható és nem elhanyagolható tény az sem, hogy a káros anyag kibocsátás egyaránt jelentősen megcsappan.

A kormány másik törekvése, hogy az 1990-es évhez képest 2020-ra 40 %-al csökkentse a környezetbe jutatott üvegházhatású gázok mennyiségét, illetve az ország számára szükséges energia 20%-át képes legyen megújuló energiából előállítani. Mindkét törekvésre több száz milliárd forint áll a rendelkezésre.