Hírek - Dankó Béla

Átadták az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszát

Átadták az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszát
Ünnepélyes keretek között került átadásra az M44 gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros közötti szakasza. A most megvalósuló beruházásnak köszönhetően Békés megye versenyképessége javul majd, vonzóbb befektetési területté válhat a térség. Ezzel egyidejűleg az érintett településeken csökken az átmenő forgalom, mely által mérséklődik a környezetszennyezés is.
Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy 2002 óta ekkora szakaszt egyben nem adtak át. Ennek az útnak a megépítésével a Budapestre történő utazás menetideje jelentősen csökken majd.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, hogy a rendszerváltáskor megindult útfejlesztések sorából Békés megye kimaradt, s az ebből adódó lemaradást a mai napig nem sikerült ledolgozni. Beszédében megköszönte mindazoknak a munkáját, akik a kezdeti tervektől a megvalósulásig segítették azt, hogy végre elkészüljön ez az út. Köszönetet mondott Magyarország Kormányának, Orbán Viktor miniszterelnök úrnak azért, hogy ígéretéhez híven végre ez a régió is bekapcsolódhat az ország vérkeringésébe.

Átadták az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt-Kondoros közötti szakaszát

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az első ütemben megépülő 62 kilométeres szakasz több mint 145 milliárd forint hazai költségvetési forrás felhasználásával valósult meg. Az új nyomvonalon 2×2 forgalmi sávos gyorsforgalmi út főpályáján 4 különszintű csomópont került kialakításra. Ezen kívül 20 aluljáró, 13 felüljáró, 7 vadátjáró, valamint 6 ökológiai átjáró került megépítésre.

A beruházás különlegessége a Körös híd, mely 450 méter széles, megépítéséhez 16.200 m3 beton, 1450 tonna acél és 176 gerenda került felhasználásra. A most átadott szakasz az év végéig matrica nélkül is használható.