Hírek - Dankó Béla

Vidékfejlesztési Program döntéseinek ütemterve

Vidékfejlesztési Program döntéseinek ütemterve
A Mezőgazdasági Bizottság ülésén tájékoztatást tartott Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Államtitkár úr a Vidékfejlesztési Program eddig meghirdetett és lezárult pályázati kiírásainak elbírálási ütemtervéről beszélt.
Kis Miklós Zsolt tájékoztatott, hogy a Miniszterelnökség 2017. március 31-ig a Vidékfejlesztési Program minden pályázati felhívását meghirdette, aminek keretében összesen 68 db felhívás jelent meg, a teljes 1300 milliárd Ft-os keret terhére. A beruházási típusú beruházásokra nagy volt az érdeklődés, 2017. május elejéig 30 ezer támogatási kérelem érkezett be.


Jelenleg 29 pályázati felhívás áll nyitva, mintegy 663 milliárd Ft kerettel.
 
Folyamatosan zajlik a már lezárult pályázatok jogosultsági ellenőrzése, hiánypótoltatása, illetve a már jogosult kérelmek tartalmi értékelése.

Ezek alapján a következőképpen alakul a döntéshozatalok ütemterve:

- 2017. június vége: Mezőgazdasági termékek értéknövelése, településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, egyedi szennyvízkezelés, mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése
- 2017. július végére: kertészeti pályázatok, állattenyésztési pályázatok, AKG, Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja
- 2017. augusztus végére: kertészeti gépbeszerzés, borászati termékfejlesztés, mezőgazdasági vízgazdálkodás

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb felhívás esetében több benyújtási szakasz is volt, a támogatási kérelmek feldolgozása pedig ezen szakaszokhoz igazodik, ezért a döntés ideje attól is függ, hogy az adott kérelmet melyik szakaszban nyújtották be.

Emellett Kis Miklós Zsolt kiemelte, hogy még vannak nyitva álló pályázati felhívások, mint az öntözésfejlesztés 50 milliárd Ft kerettel, ültetvénytelepítés 19,5 milliárd Ft kerettel, fiatal mezőgazdasági termelők támogatása 38 milliárd Ft kerettel és a Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítására és fejlesztésére irányuló beruházások támogatása 36 milliárd Ft-os kerettel.