Hírek - Dankó Béla

Szarvason 5 önkormányzati épületre került napelemes rendszer

Szarvason 5 önkormányzati épületre került napelemes rendszer
Szarvas Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, így 5 önkormányzati intézményre került napelemes rendszer.
Az ünnepélyes átadásra január 24-én a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban került sor.

Babák Mihály polgármester úr elmondta, hogy a 64 millió Ft összköltségű beruházás keretén belül 5 épület napelemes rendszere került kialakításra az épületek saját villamosenergia-igényének kielégítése céljából.

szarvas napelem

A projekttel érintett épületek: Kossuth L. utcai óvoda, Dózsa úti óvoda, Kossuth Lajos utcai „Aprók kertje” Bölcsőde, Kossuth L. utcai  Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a Városi Sportcsarnok.

A napelemek az intézmények fűtési költségeinek majdnem 100%-át fedezik.

Mészáros Tünde, a Gimnázium Igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem kutatóiskolája lett az intézmény. A tanulók kutatást fognak végezni, melynek az egyik része a napelem, és egy meteorológiai állomást  is felépítenek az Egyetem támogatásával.

Dankó Béla országgyűlési képviselő elmondta, hogy Magyarország Kormánya megalkotta a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, ami arról szól, hogy 2030-ra olyan intézkedéseket hoz a kormány, hogy el tudjuk érni, hogy jelentősen csökkenjen a káros üvegházhatású gázok kibocsájtása és megújuló energiára minél nagyobb mértékben át tudjunk állni, mivel fontos cél, hogy fenntartható legyen a jövőben országunk.