Hírek - Dankó Béla

Sajt- és Túrófesztivál Gyomaendrődön

Sajt- és Túrófesztivál Gyomaendrődön
2017. április 29-én, ünnepélyes keretek között Dr. Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkár részvételével került felavatásra a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságában a felújított sajtüzem.
A létesítmény korszerűsítését az Agrártárca támogatta, de az iskola is jelentős önerővel járult hozzá az üzem átépítéséhez. Olasz partnerek korszerű, bivaly mozzarella sajt gyártására alkalmas technológiát telepítettek az üzembe, a termékeket salernoi sajtmester készíti. Dr. Nagy István reményét fejezte ki, hogy a térségben fellendül a kézműves tejipari termékek előállításával foglalkozó vállalkozók száma és a térség lakosságmegtartó erejét növelő beruházások születnek a közeljövőben.

sajtuzem1A sajtüzem fontos gyakorlati hely
 
Dankó Béla országgyűlési képviselő kiemelte a beruházás duális szakképzésben betöltött fontos szerepét, az alap és felnőttképzésben gyakorlati helyként működő üzem jelentőségét.

A Párizsi Magyar Nagykövetség nevében Gresóné Nesuta Marianna szakdiplomata, Agrár Attasé méltatta a Bethlen Szakiskola aktív szerepét az Erasmus + diák és felnőtt programokban, új pályázatok beadására buzdította az iskolát és kialakított agrárhálózatát.

Az eseményen részt vett a Római Garibaldi Agrár és Élelmiszeripari Intézmény küldöttsége és szakképzési együttműködést ajánlott a gyomaendrődi iskolának.

Sajtüzem avatásA sajtüzem felavatása

A sajtüzem felavatásával kezdődött meg a XIX. Nemzetközi Sajt – és Túrófesztivál, melyet Dr. Fazekas Sándor Földművelődési Miniszter nevében Dr. Gyuricza Csaba a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója nyitott meg. Sajtosok, túrósok, mindenféle tejtermék árusok mellett egészséges és kézműves termékek, folyékony gyümölcsök, főzetek és párlatok, vásári forgatag várta a rendezvényre látogatókat.