Hírek - Dankó Béla

Ősszel átadásra kerül az M44-es út Kondoros- Tiszakürt közötti szakasza

Ősszel átadásra kerül az M44-es út Kondoros- Tiszakürt közötti szakasza
Októberben kerül átadásra az M44-es gyorsforgalmi út Kondoros-Tiszakürt közötti szakasza. Ezen a szakaszon már mindenhol 98-99 %-osan készen áll a pályaszerkezet.
A 62 km-es szakasz Békés megyei szakaszát járta be Dankó Béla országgyűlési képviselő az építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgatójával, Pántya Józseffel és a kivitelezőkkel.

Nagy erőkkel folyik a munka az M44-es gyorsforgalmi útnál, így fontos volt, hogy egyrészt egyeztessünk a NIF Zrt.-vel, emellett bejárjuk a munkaterületet.- mondta Dankó Béla képviselő.- A jelenleg folyamatban lévő munkákat 3 szakaszra bonthatjuk, egyrészt a Kondoros-Tiszakürt szakaszra, mely összesen 62 km hosszú, és idén őszre el is készül. A Kondoros-Békéscsaba szakasz 18 km-ének építése később kezdődött meg, itt fontos kiemelni, hogy az M44-es 44.sz főútra való visszakötése már 2019 végére elkészül, a pálya többi része a békéscsabai csomópontig 2020. június végéig, illetve  a Fürjesi csomópont 2021. január végére. Emellett ki szeretném emelni, hogy az út Tiszakürt-Lakitelek közötti szakaszának földmunkái is elkezdődtek, ez a 9,9 km-es szakasz 2021 augusztusáig készül el.- foglalta össze a munkálatok legfontosabb adatait Dankó Béla.

M44
Az M44-es a gazdasági fellendülés mellett a közlekedésbiztonságot is szolgálja – tette hozzá Dankó Béla. – Tavaly 766 személyi sérülés, köztük 17 halálos és 300 súlyos sérüléssel járó baleset történt Békés megyében. Az M44-esnek köszönhetően korszerű, modern és biztonságos úton közlekedhetnek majd az autósok.
 
Az M44-es gyorsforgalmi út Kondoros-Tiszakürt szakaszán 4 különszintű csomópont, 49 híd, 4 vadátjáró, 5 ökológiai átjáró épül. A Körös felett egy 450 m hosszú acél ívhíd épül, illetve a Dögös-Kákafoki csatorna és a Mezőtúr-Orosháza vasútvonal felett egy-egy kisebb híd. Emellett Cserkeszőlőnél, Kondoros és Kardos között egyszerű pihenőhely épül, Szarvas mellett pedig egy komplex pihenő. A forgalmi sávok 3,5 méter szélesek lesznek.- tájékoztatott Pántya József igazgató, és hozzátette, hogy az M44-esnek a NIF Zrt. beruházásában megvalósuló 89 kilométeres hosszával, nettó 240 milliárd forintos költségével, a leghosszabb eddigi gyorsforgalmi beruházás az országban, mely hazai költségvetési forrásból valósul meg.

M44
Egy újabb fejleményt is kiemelt Pántya József, miszerint a napokban a Lakitelek- Szentkirály szakasz kivitelezésére irányuló közbeszerzési felhívás is megjelenik.
 
Dankó Béla a bejárás során megtekintette a Kardos és Csabacsűd között létesülő üzemmérnökség épületeit is, melyek szintén hamarosan elkészülnek.  A 44. számú főútról is jól látszódó épületegyüttesben helyet kap majd a rendőrségi iroda, egyéb iroda- és szociális épületek, raktár, sótároló, garázs, műhely és üzemanyagtöltő állomás is. Az itt álló épületek már szerkezetkészek, zajlanak a belső gépészeti munkák, közlekedő utak kiépítése. A mérnökségi telep a jövőben 50-60 munkavállalónak ad majd munkát.