Hírek - Dankó Béla

Megújult a főzőkonyha Gyomaendrődön

Megújult a főzőkonyha Gyomaendrődön
Gyomaendrőd Város Önkormányzata 2016-ben sikeres pályázatot nyújtott be a Térségi Szociális Gondozási Központ által működtetett Központi Főzőkonyha fejlesztésére.
A projekt összköltsége 28 millió forint, melyből 1,5 forint önerőt biztosított az önkormányzat saját forrásból. Az elnyert 27 millió forint támogatáson túl az önkormányzat további 1,2 millió forint összegből a zöldségek és gyümölcsök tárolására hűtőkamrát is kialakított a főzőkonyhán.

Toldi Balázs polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő adta át a felújított konyhát
A felújított konyhát szeptember 21-én Toldi Balázs polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő adta át.
 
A projekt révén infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés valósulhatott meg a konyhán, melynek keretében sor került a főzőkonyha teljes padlóburkolat cseréjére, fűtéskorszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, szennyvíz rendszer felújítására, valamint napkollektorok kerültek beszerzésre és felszerelésére a használati melegvíz biztosítása érdekében. A konyha épületének külső homlokzata is megújult.

Az eszközbeszerzés keretében a régi, elhasználódott eszközpark cseréje valósulhatott meg, beszerzésre került egy elektromos kombinált sütő-pároló, két darab 320 literes üst, aszalógép, burgonyakoptató gép, multifunkcionális robotgépek, dagasztógép. Továbbá a zöldségek és gyümölcsök tárolására alkalmas hűtőkamra is kialakításra került.

A konyhai fejlesztés révén megvalósulhat egy sokkal hatékonyabb, egészségesebb közétkeztetés Gyomaendrődön.

A kompi pároló sütő használatával a sült húsok sütési vesztesége 36%-ról 5-10%-ra csökken, ezáltal a hús szaftosabb marad, nő az élvezeti értéke.

Az új eszköz lehetővé teszi az állandó magas minőség biztosítását
A panírozott ételeknél, fasírozottnál a hagyományos technológiával szemben elérhetővé vált, hogy nem bő zsiradékba kerüljön az étel elkészítésre, hanem zsiradékkal való bepermetezést követően az előmelegített sütőben több száz szelet rántott hús/fasírozott alig 10-15 perc alatt ropogósra süljön. Ezzel az eljárással az eddig felhasznált étolaj 90%-a megtakarításra kerül, a hagyományos ízvilág megőrzése mellett. A zöldségek és köretek párolásának ideje is megrövidül az új eszköz által, emellett jóval magasabb vitamin és ásványi anyag tartalmú ételek kerülnek kiszolgálásra.
 
Az új eszköz lehetővé teszi az állandó magas minőség biztosítását úgy, hogy csökken az előállított ételek kalóriatartalma.

A fejlesztés nagyban hozzájárul a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014 (IV.30.) EMMI rendeletbe szabályozott egészséges táplálkozás megvalósításához a településen.

Forrás: gyomaendrod.hu