Hírek - Dankó Béla

Meghosszabbították az illegális kutak moratóriumát 2020-ig

Meghosszabbították az illegális kutak moratóriumát 2020-ig
Az országgyűlés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére elfogadta, hogy az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig kerüljön meghosszabbításra.
A törvény módosítását még 2016-ban kezdeményezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. E módosítás lényege, hogy az illegálisan kialakított kutakat bírságmentesen lehessen engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál.

A határidő 2020 végéig történő meghosszabbítása alapján mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a személy, aki az engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített kutakra vonatkozóan vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárását 2020. december 31-ig kérelmezi. Ezek a kutak többek között a mezőgazdasági célú, a zártkerti, illetve a házi vízigényt szolgálják ki.

2019. év elején megkezdődnek az egyeztetések az Agrárkamara és a jogalkotó között, hogy az illegális kutak fennmaradási engedélyezése minél egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban megtörténhessen.