Hírek - Dankó Béla

Dankó Béla polgármester a 14. Kondorosi Betyárnapokon

Dankó Béla polgármester a 14. Kondorosi Betyárnapokon
Kondoros történelmének meghatározó szimbóluma a híres-hírhedt csárda, melyet örömmel látogatnak meg a Békés megye legfiatalabb városába érkezők. A Kondorosi Csárda és a betyárok mítosza ihlette meg 14 évvel ezelőtt a kondorosiakat, mikor elindították a település ünnepségét és fesztiválját, a kondorosi Betyár Napokat.
-Immár 14. alkalommal rendeztük meg a Betyár Napokat- mondta el Dankó Béla, Kondoros Város polgármestere. - A tavalyi évben a Betyár Napok keretében ünnepeltük várossá avatásunkat, emellett testvértelepülési szerződéseink jubileuma is még fényesebbé tette közös ünnepünket. De természetesen az idei évben is színvonalas és hagyományápoló programokat szerveztünk, melyek nemcsak a kondorosiak számára kínálnak közösségi élményt és kikapcsolódást, hanem vonzó lehet a környező településen élők számára is.

Dankó Béla


A Betyár Napokat az idei évben augusztus 16-17-én rendeztük meg. Az első napon, ahogy a korábbi években, a lovasoké a főszerep. A nagyszabású fogathajtó versenyünknek az idei évben az újonnan kiépült lovaspálya ad otthont, így igen színvonalas versenyre került sor. Emellett csikós bemutatók, betyáros próbák, sportversenyek és a Békés megyei Culinary Team ízletes és látványos főzőattrakciója színesítették a szombati lovasnapot.

A főzőcsapat jóvoltából 2000 adag ételt osztottunk ki.
Vasárnap testvértelepülési kapcsolataink megerősítését a nemzeti színű szalagok szimbolikus összekötésével erősítettük meg. Majd a Szarvasi Fúvós Zenekar zenéje indította el a betyáros ruhába öltözött kondorosiak menetét az Evangélikus Templomhoz.

Kondorosi Betyárnapok


Az ünnepi istentiszteletet követően a hagyományokhoz híven ökumenikus kenyérszentelésre került sor, majd 1500 cipót osztott ki a képviselő-testület.
Az évek során fontos célkitűzésünknek tekintettük, hogy Kondoros civil szervezetei és tehetségei is megjelenjenek a Betyár Napok színpadán, így lesz ez ebben az évben is, hiszen többek között az iskola néptánccsoportja, a sportegyesületek, az aerobikosok, a nemzetiségi hagyományokat ápoló Rózsa Pávakör és vendégei is bemutatták műsorukat a két nap alatt.

A népművészet is helyet kap minden évben Kondoroson, 2014-ben elfogadta meghívásunkat a Belencéres Néptáncegyüttes, emellett a Békés Megyei Népművészeti Egyesület népi mesterségeket mutatott be.

Természetesen nem telhetett el a Betyár Napok koncert nélkül, vendégünk volt a 3+2 Együttes, valamint a Magna Cum Laude, és a tűzijáték sem maradhatott el.-fejezte be gondolatait Dankó Béla polgármester.


Kondoros Önkormányzata/MCOnet