Hírek - Dankó Béla

Dankó Béla képviselő választókerületében is lezárultak az adósságátvállalással kapcsolatos tárgyalások

Dankó Béla képviselő választókerületében is lezárultak az adósságátvállalással kapcsolatos tárgyalások
Dankó Béla, országgyűlési képviselő tájékoztatása szerint február 28-án került sor az ötezer lakosnál nagyobb lélekszámú települések adósságátvállalással kapcsolatos szerződéskötéseire.

Orbán Viktor


Békés (2.464.948.871 Ft), Mezőberény (937.948.026 Ft), Szarvas (1.401.851.475 Ft), Dévaványa (179.646.180 Ft) és Gyomaendrőd ( 725.787.848 Ft) esetében, ez átlagosan 60 %-nak megfelelő adósságállomány átvállalását jelenti – szögezte le a térség választókerületi elnöke. Ugyanez az ötezer fő alatti települések esetében is - melyek teljes adósságát átvette az állam – milliárdos nagyságrendű összeget jelentett.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly októberben jelentette be, hogy az állam 1956 önkormányzattól vállal át adósságot. Giró-Szász András a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón leszögezte: valamivel több mint 600 milliárd forintnyi önkormányzati adósságot vállal át a kormány, amelyből 100 milliárd forintnyit, azaz az ötezer lélekszámnál kisebb települések adósságát a kormány már a 2012-es költségvetésben egy összegben teljesítette; a második lépcsőt, tehát az ötezer lakosnál nagyobb városokkal való tárgyalást zárták le. Orbán Viktor nemrég elmondta, hogy az önkormányzatok mellett több más területen is zajlik az adósság újjászervezése.

pénz


Dankó  Béla kiemelte, hogy ez az önkormányzatok eddigi történetében példátlan döntés Békés megye települései számára is új lehetőségeket tartogat. A 2013-as önkormányzati költségvetések tervezésekor tehát már számolni kell az adósságátvállalás összegével is. A választókerület településeinek költségvetéseiről szólva az országgyűlési képviselő elmondta: amennyiben az önkormányzatoknak segítségre van szüksége e téren, segít a Belügyminisztériummal történő egyeztetés megszervezésében.


MCOnet