Hírek - Dankó Béla

Corini Margit festészete a Gyomaendrődi Járási Hivatalban

Corini Margit festészete a Gyomaendrődi Járási Hivatalban
A Gyomaendrődi Járási Hivatal tárgyalója egy ünnepélyes teremnévadó keretében a Corini-nevet kapta.
A művész 120 éve 1897-ben született Kolozsváron a Sóváry család második gyermekeként. Bátyja Sóváry János neves szobrász lett. Kislány korától kezdve vonzotta a művészvilág. Kezdetben színésznőnek készült. Budapestre került és Rákosi Szidi színiiskoláját végzi el.

Fiatalon elkerül Magyarországról. Corini báróhoz megy feleségül és New Yorkba telepednek le. Itt kezd a festészet, rajzművészet alapelemeivel megismerkedni. 1923-tól 1928-ig él Amerikában. Férjétől elválik – de a nevét megtartja – nem gondolva, hogy majd évtizedek múlva Magyarországon emiatt osztályidegenként fogják kezelni. Festészete sikeresen indul. Roosevelt elnök is vásárolt tőle, s erre még idős korában is nagyon büszke.

Corini tárgyaló - ünnepélyes teremnévadó

1928-ban Párizsban folytatja életét, és itt bontakozik ki jellegzetes festészete. 1930-ban Párizsban a Salon D’ Automne –ban, az Őszi tárlaton mutatkozik be „Párizsi utca éjjel” című festményével.

1932- ben Budapesten a Nemzeti Szalon külön termet biztosít számára – 30 db képpel szerepel, nagy sikerrel. Extravagáns egyéniség, a monte carlói társaságok kedvence volt.

Színvilága egyéni és gyönyörű. Kékek, vörösek, piros színek, sikátorok, utcai lámpák alatt álló párizsiak, piros svájci sapkában – ott van Ő is a festményeken.

1952-ben mint osztály idegent kitelepítik Budapestről, Gyomára kerül, és itt él 1982 őszén bekövetkezett haláláig. Képeit a városnak adományozza.